Olika fabrikat

När det gäller tillverkare av kablar och kontakter, så finns det mycket att välja mellan. Nu tänker jag på själva kabeln och kontakten och inte färdiga kablage, för då blir det extremt många på marknaden.

Fokus här är kring just audio kablar och kontakter. Utöver detta så finns det gigantiskt många tillverkare.

Låt oss börja med kabeln. Det finns okänt många kabelfabriker i världen. Många tillverkare har inte alltid en egen fabrik utan lägger ut själva tillverkningen på någon fabrik och den kan finnas var som helst i världen. Troligen nyttjar olika tillverkare eller ska vi säga varumärken samma fabriker.

Några varumärken som jag kommit i kontakt med är Sommer Cable (Tyskland), Belden (USA), Supra/Jenving (Sverige), Furutech (Japan), Neotech (Japan), Mogami (USA) och Gotham Cable (Schweiz). Självklart finns det flera andra, men de jag listat här är några välkända märken i landet. Men jag har fokuserat på just audio kablar och då är dessa bland de dominerande i vår region.

Belden och Sommer Cable har ett mycket stort sortiment och särskilt Belden har nästan alla kabeltyper man kan tänka sig, men de är mer stora i Amerika.

Kan även sägas att många av dessa kabelmärken även har ett sortiment kontakter i sin portfölj, vilket är naturligt för att komplettera för kunderna. Några säljer även helt kompletta kablage.

Nästa komponent för en färdig kabel (kablage) är ju kontakten som termineras i ändarna på kabeln. Den som dominerar stort är Neutrik (Liechtenstein). Men det finns många fler kända kvalitetsmärken, såsom Amphenol (USA) men det är deras fabrik i Australien som jobbar med audio, Amphenol Audio.

Men det finns väldigt många andra bra märken och för att nämna ett par till så säger jag Switchcraft (USA) och Deltron Components (UK).

Men det kan ändå blir förvirrat. Tänkte på att märket Yongsheng faktisk tillverkas av Ningbo Neutrik Trading Co, som finns i Kina och hör till Neutrik-koncernen.
Men det kan bli snurrigare ändå. Finns ett annat märke Seetronic, som finns i Kina och de gör i princip en kopia till Neutrik. Till halva priset. Nu står det Seetronic på kontakten, men tittar man inte så noga, så misstar man dessa för Neutrik.

Finns en liten trend att fler koncerner skapa fler varumärken. Neutrik som exempel har ju även märket REAN. Till på råga så har Rean ett eget undervarumärke Fun Generation. Finns bara några få kontakter. Så visst kan det upplevas lite rörigt.

Men det finns ännu flera välkända märken som Supra, Hicon (Sommer Cable) och Gotham Connector. Sedan finns det några märken extremt fokuserade på high-end marknaden som Furutech, Neotech, ETI Reserach och KLE Innovations.

Som du ser så återkommer just kabeltillverkarna många gånger som producenter av kontakter.

Det är alltid en trygghet att köpa ett märke man känner till och har bra rykte. Därmed inte sagt att andra märken är sämre. Ibland får man tag på någon kontakt, där passformen är sämre, som om man tillverkat med sämre tolerans mot standard.

Det är ju viktigt att det fungerar och att tillförlitligheten är hög när det gäller både kabel och kontakten.